Pavel Liška (Miroslav Tomica) - seriál Vinaři

Pavel Liška (Miroslav Tomica) - Vinaři

Pavel Liška (Miroslav Tomica)

Datum narození: 29.1.1972
Znamení: vodnář

Charakteritika postavy Miroslava Tomicy: Farář Tomica ukončil své působení v jihomoravských Křeticích a vyšší síly jej povolaly kázat slovo Boží do severních Čech, do malebné vesničky Strdín. V líhni neznabohů to ale nebude mít Tomica lehké. Ve vsi, kde se v kostele chladí pivo a místo na nedělní mši se celá ves sejde na závodech traktorů, bude své ovečky nahánět jen velmi složitě. Svou víru však neztrácí, a protože bude mít ve Strdíně významnou spojenkyni, možná se mu povede lidi do kostela nakonec nalákat.

Charakteritika postavy Miroslava Tomicy ve Vinařích I: Farář Tomica je křetická autorita, vyznávající velmi progresivní metody. Dokáže zvýšit životnost všem krucifixům, protože vrtá Ježíše do hmožděnek.

Pavel Liška je český divadelní a filmový herec. Vystudoval JAMU v Brně. Účinkoval v brněnském HaDivadle i v Národním divadle (např. hlavní role Romea v Shakespearově hře Romeo a Julie). Jeho první filmovou rolí byl František v Gedeonově Návratu idiota.

Do roku 2013 byla jeho manželkou dcera politického aktivisty Johna Boka, tanečnice a herečka Kristýna Liška Boková (nar. 1981). V roce 2005 se jim narodil syn Šimon Samuel.

Filmografie

  • 2016 - Dobráci
  • 2015 - Malý Pán
  • 2015 - Vraždy v kruhu
  • 2015 - Anna
  • 2014 - Bylo nebylo
  • 2014 - Marta a Věra
  • 2014 - Vinaři
  • 2013 - Hexenšus
  • 2013 - Klukovina
  • 2013 - Nevinné lži
  • 2013 - Sněžný drak
  • 2013 - Špačkovi v síti času
  • 2012 - Ondřej Vetchý je Přemysl Otakar II.
  • 2012 - O pokladech
  • 2012 - Polski film
  • 2011 - Autopohádky
  • 2011 - Milovaní
  • 2010 - Jseš mrtvej, tak nebreč
  • ...

Rozhovor s Pavlem Liškou o jeho roli v seriálu Vinaři 2

Hrál jste i v první řadě Vinařů, změnila se nějak vaše postava?
Je stejná, ale tentokrát se už více pracuje s motivy této postavy, se kterými se dříve nepracovalo. Například minulost Tomici. Víme, že byl v armádě jako vojenský kaplan, a tak se snažíme posílit kupříkladu tento tematický prvek. Tím se posílí i jeho lidská stránka – snažili jsme se ho představit trošku jako normálního člověka, protože kněží jsou normální lidé. S tím se bude více pracovat.

Sedí vám tento posun více?
Já mám jenom radost. Ačkoli jsem se Tomicu snažil polidšťovat vždycky, aby to nebyl kněz z pohádek, a hlavně tak, aby to bylo věrohodné. Jde o to, že je to normální člověk, znám několik farářů a jsou to normální lidé.

Loni jste říkal, že tu svoji roli konzultujete s kněžími. Je tomu tak stále?
Ano! Potřebujeme radu, abychom se nedopustili nějakých zbytečných nepatřičností. Takže mám na telefonu svoje kamarády z Moravy, se kterými jsem se tam seznámil. A když potřebuju radu, volám a konzultuju, a oni jsou rádi, že nám pomůžou. Zároveň je to ale žánr komedie, a navíc seriál, a tak je tam určitá nadsázka vítaná. Chceme však, aby humor přicházel z reality. Divák je na tyto věci citlivý.

Rozhovor s Pavlem Liškou o jeho roli v seriálu Vinaři 1

Vy hrajete ve Vinařích kněze – jak jde dohromady tato role a Pavel Liška?
„Hraju místního kněze Tomicu. Je to pro mne zajímavé, protože se dozvídám o úplně jiném světě. A přestože je to žánr seriálu a komedie, tak přesto se vše natáčí s určitou věrohodností, i když samozřejmě ta nadsázka tam je, ale musí to vycházet z nějakého základu – z nějaké věrohodnosti a pravdy. A v konfrontaci s opravdovými kněžími, se kterými mám možnost se bavit, tak to je pak pro mne opravdu hodně zajímavé. Doufám, že se nám podaří to natočit opravdově, ale zároveň aby to bylo i úsměvné, protože to je ten žánr, který děláme.“